Младежите в БСП с дискусия за предизвикателствата пред България и Европа в година на трудни политически решения

Един ден преди ежегодния Национален събор на левицата на историческата поляна под връх Бузлуджа Младежкото обединение в БСП събра в Стара Загора млади социалисти от цяла България, с които заедно проведоха дискусията „Политика на кръстопът: България, Европа и светът“. Специални гости и основни панелисти бяха председателят на БСП Корнелия Нинова и президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Събитието започна с приветствие от председателя на Младежкото обединение в БСП Габриел Вълков. „Радвам се да видя толкова много членове на МО в БСП, както и много млади хора, които не са част от нашата общност, но активно се интересуват от леви политики. Организирахме тази дискусия по две причини – обединение и свобода на мнението. Ние от Младежкото обединение в БСП вярваме, че само когато имаме свободата да коментираме честно големите политически въпроси, засягащи държавата ни, а и целия свят, можем да се обединим зад истински важните леви политики, които като социалистическа партия трябва да защитаваме.“ сподели Вълков пред участниците.

Председателят на БСП Корнелия Нинова поздрави младежите за организацията на дискусията и начерта картината на политическата обстановка в държавата и ролята на левицата в нея. Тя припомни, че БСП още преди години е започнала битката срещу статуквото, а сега вече има и своите партньори за извоюването й. Лидерът на социалистите сподели, че според нея идват времената, в които светът ще се управлява от коалиции, а БСП е партията с визия за бъдещето. В рамките на дискусията Нинова разказа на младежите и за основните политики, засягащи младите в България, които през последните месеци са били защитавани от министрите на БСП в управлението.

Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев започна своето приветствено слово като напомни на младежите, че през 2009 година, в най-трудния момент за левицата, след тежка загуба, е създадено Младежкото обединение, за да покаже, че БСП има перспектива, да извади младите на преден план и да им даде независимост. “Тази година честваме 13 години МО, 30 години ПЕС и 131 години БСП! Социализмът е оптимистична идеология – няма как да си социалист, ако си песимист.“ сподели още той. Президентът на ПЕС сподели, че БСП трябва да избегне един основен риск по отношение на предстоящите избори. Той предупреди да не се очаква, че другите партии от досегашната коалиция няма да отстояват собствените си политически интереси и профили, а всички останали няма да са врагове за тях.

След отварянето на дискусията говорителите отговаряха на различни въпроси от младежите, включително какви трябва да са позициите на България спрямо приемането на Република Северна Македония в Европейския съюз, приемането на еврото и енергийната независимост на държавата ни.

Събитието завърши с флашмоб под надслов „Повече момичета в политиката“, с който младите социалисти посочиха нуждата от осигуряване на повече възможности за включване на млади жени в политическите и гражданските процеси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *